2015/09/07

V. Fejezet - II. Sall hagyatéka



II. Sall egy egészen formás, temperamentumos bak volt, a recesszív holland tarka alléljától eltekintve szinte hibátlan. Ennek ellenére, a generáció-intervallum csökkentésének érdekében elég rövid karriert engedélyeztem neki. Amint legsikeresebb fia, III. Sall elérte az ivarérett kort, már adtam is át a kerítésen a szomszédnak, hogy ott is besegítsen a tenyésztésbe. Sajnos a szomszédban hozzá illő nőstények hiányában már nem tudott maradandót alkotni, de szerencsére nálam hátrahagyott néhány kiváló utódot, akikről a következőkben egy kicsit bővebben is beszámolok.

Amint a királyi családokban is az első szülött fiú a legnevezetesebb, azonképpen II. Sall-nek is a korábban már emlegetett Okoskától származó, első sallander színű fia lett a legértékesebb utódja. III. Sall-ről már egész fiatal korában látni lehetett, hogy hatalmas termetű lesz, hiszen húgait három hónaposan is 30-40 dkg-mal verte. Kifejlett korára 6.3 kg-ot mutatott alatta a mérleg, húsformái pedig leginkább anyai nagyapjára, Hitlerre emlékeztettek. Ilyen ígéretes kezdet után kellemetlenül érintett, amikor felfedeztem, hogy heresüllyedése (orchidoptosis-a) van és ennek következtében terméketlenné is lett. Szerencsére ekkor már volt utódom tőle, de azért nem akartam lemondani róla, így kivettem a ketrecéből és szabadon engedtem. Ennek már lassan három éve, de III. Sall még mindig szabadon jár-kel az udvarban, vidám, életerős nyúl, a heréi visszahúzódtak és néhány hete is sikeresen nemzett utódokat.


III. Sall fénykorában

II. Sall lányai közül öten is beírták a nevüket a székely nyúl történelmébe: Szeplőt és a csuszlival nevelt Dorkát már az előző fejzetben is megemlítettem. Szeplő kifejezetten eredményes nőstény volt: négy almot nevelt fel és ezekből összesen négy fontosabb utóddal is gazdagította a fajtát: Bandi, Siesta, Mystral és Luca, mind meghatározó tagjai lettek a csapatnak. Dorkának ezzel szemben csak egyetlen lánya, Ayra maradt fenn, de a későbbiekben ő is kiemelkedő utódoknak lett a szülőanyja.


Szeplő

II. Sall és Mosó Sall frigyéből két alom is lett, az elsőből a holland tarka rajzolatú Lámpás Sall, a másodikból pedig a szintén holland tarkára sikeredett Nelly, valamint Márti származott. Közülük Nelly futotta be a legfényesebb karriert, hiszen az ő méhében fogant meg az a nyuszi, aki később IV. Sall néven vált a fajta ikonikus alakjává, valamint Bibircs, Pára és Homály nevű lányai is sok utódot nemzettek. Ugyanakkor Márti is megérdemel néhány szót, hiszen az ő lánya az a Lelle, aki a 2014-es év egyik legmeghatározóbb nősténye lett. Ezzel szemben Lámpás Sall-t még fiatal korában átadtam egy vállalkozó kedvű tenyésztőnek és ott nem tudott értékelhető minőségű utódokat hátrahagyni.


Nelly
 
Márti

A fentiekből láthatjuk, hogy II. Sall igen eredményes és termékeny bak volt, s bár a holland tarkasággal néha meggyűjtötte a bajomat, végül ettől is sikerült megszabadulnunk. Napjainkban már csak elvétve születik néhány holland rajzolatú nyuszi.

Nincsenek megjegyzések: